Вицепремиерът Томислав Дончев се срещна с норвежкия министър за Европейското икономическо пространство и европейските въпроси Марит Рьосланд

Норвежката страна оценява високо резултатите на България в двустранните програми за сътрудничество, както и конструктивния подход в преговорите за бъдещата рамка по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Това заяви министърът за ЕИП и eвропейските въпроси на Кралство Норвегия г-жа Марит Рьосланд, която е в България по покана на заместник министър-председателя Томислав Дончев. На срещата си днес двамата обсъдиха предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, Брекзит и отражението му върху ЕС, развитието на двустранните отношения между България и Кралство Норвегия, както и новия програмен период за билатералните финансови инструменти (2014-2021). Вицепремиерът Дончев подчерта, че за България е важно постигнатите добри резултати на ниво институционална свързаност да бъдат надградени с инициативи за бизнес партньорство, базирани на доброто сътрудничество между двете държави.

„Преговорите с България за Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. бяха изключително ползотворни и структурирани, благодарение на което страната Ви беше третата държава, с която постигнахме споразумение“, заяви министър Рьосланд. България е на четвърто място по обем договорени средства и до края на 2021 г. ще има достъп до 210,1 млн. евро за финансиране на проекти в редица ключови програмни области – местно развитие, подобрено включване на уязвими групи, енергийна ефективност, опазване на околната среда и промени в климата, културно предприемачество, правосъдие и вътрешни работи, развитие на бизнес, иновации и малки и средни предприятия. За първи път България и Норвегия ще си сътрудничат по програми за бежанци и по въпроси на миграцията, като норвежки партньор по тези програми ще бъде Норвежката служба по имиграция.

В рамките на работното си посещение в България министър Марит Рьосланд се срещна и с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Програмата й у нас включва още срещи със заместник-министри от министерствата на външните работи, образованието и науката, енергетиката, културата, околната среда и водите, вътрешните работи и правосъдието.