С доверие и съпричастност, фондация „П.У.Л.С.“ работи в Кърджали в помощ на пострадалите от домашно насилие

Мюжгян Адем (първата от ляво) и част от екипа на клуб
Мюжгян Адем (първата от ляво) и част от екипа на клуб "Доверие"
Пред кабинет
Пред кабинет "Доверие"
21-06-2023 23:21

Фондация „П.У.Л.С.“ вече близо 25 години помага на жертви на домашно насилие и насилие основано на пола с национална телефонна линия и кризисен център в гр. Перник. През това време, темата най-сетне стана важна за обществото и това позволи на много жени, които се притесняват да говорят за своите истории, да излязат свободно и потърсят помощ. Вдъхновени да помогнат на местно ниво, през 2019 г. група доброволци в гр. Кърджали, с подкрепата на общината и опита на Фондация „П.У.Л.С.“, създават клуб „Доверие“. Фондацията помага с ежемесечни обучения на екипа в клуба и предава безценния си опит за работа директно с пострадалите.

На гости сме на клуб „Доверие“, където ни посрещат неговият координатор – г-жа Мюжгян Адем и 4 дами от доброволческия екип. Всички те имат различни професии – медицинска сестра, социален работник, психолог и др. Обединява ги каузата да помагат на пострадали от домашно насилие и насилие основано на пола. Проект по Норвежкия финансов механизъм позволява това не само да се случва, но и да се развие с посещения и кампании в малките населени места на общината: „Посетихме 16 населени места, което стана възможно и благодарение на помощта на кметовете по места. Заедно с фондацията, сформирахме екипи и действахме паралелно, което ни позволи да влезем и в ромските махали и съберем много истории.“, разказва г-жа Адем.

Началото е трудно, но с времето  екипът към клуба трупа доверие и отдавна е припознат, като място за помощ, на което може да се разчита. От тук и броят на сигналите нараства до около 20 месечно, а графикът за консултации е пълен за два месеца напред. А случаите са толкова различни един от друг, колкото и хората. За това и подходът винаги е индивидуален. „Много е трудно да се изработи алгоритъм при постъпило такова обаждане (на телефонната линия). За това работим индивидуално според потребността, което прави ролята на човека на телефона още по-важна. Правим същото и на терен в населени места на територията на общината. Оказваме специализирана подкрепа.“, споделя г-жа Адем.

Дамите от клуба разказват за един от многобройните случаи: „Преди близо 2 г. отново имахме поредица от срещи с кметове в населени места. Няколко дни след това, кметицата на едно от тях ни се обади за сигнал. Възрастна жена, вече майка и баба, е потърсила за пореден път помощ от нея заради съпруга си, който се напива и упражнява физическо насилие. Поканихме пострадалата при нас и помогнахме да попълни молба и за преглед при съдебен лекар. След това в съда беше решено съпругът да постъпи за няколко месеца в психиатрия за лечение. От тогава, до днес, жената казва, че след 20 години живот под физическо насилие, мъжът вече е спрял да й посяга. Може би тук  е помогнал и фактът, че мъжът е разбрал, че тя има подкрепа и не е сама.“

Клуб „Доверие“ има много планове за бъдещето. Областна администрация Кърджали предоставя безвъзмездно 2 стаи, които ще бъдат използвани за срещи с пострадали. Надеждите са и за назначаването на един постоянен координатор към клуба, защото всички работят като доброволци и имат друга основна работа. Още работа има и по това обществото да разбере по-добре какво значи домашно насилие и насилие основано на пола, както и какви права има всеки, станал обект на насилие. Защото помощ има. Дамите разбират, че само заедно трите страни – община, неправителствени организации и държавни органи, могат да решат успешно въпроса.

За своята работа, дамите от клуб „Доверие“ казват – „Това е вътрешна нагласа и призвание, което или го носиш в сърцето си, или не. Ние всички сме водени от това чувство – че помагайки на хората тази енергия променя и нас в позитивна посока. Това удовлетворение от свършеното ти го носиш у дома си и го предаваш на другите.

Как да се свържете с клуб “Доверие” в Кърджали? Всеки работен ден, от 10.00 до 17.00 ч., на телефон 0899 100 245. Както и на денонощната телефонна линия за пострадали: 076 60 10 10. Към клуба работи и “Стая на доверието”. В нея се консултират хора, които търсят подкрепа, провеждат се обучения и екипни срещи. Консултациите са напълно безплатни, а телефонът на доверието в Кърджали е двуезичен с приоритетен турски език.