ЗА БЕЖАНЦИТЕ, ЗА БЪЛГАРИТЕ, ЗА НЕПОЗНАТИЯ ДРУГ

Проект:Фото Увеличение

Бенефициент: ФотоФабрика

Финансиране: 43 774 евро

Цел: Да се осъществи запознанство между българите и бежанците, да се повдигне дебат по темата, който не влиза в крайности.

(снимки - проект "Непознатия друг")

Проектът разказва за бежанците и българите, какво ги събира и какво ги разделя. След много пътувания и разговори, екипът по проекта създава един документален филм и множество изложби, семинари и прожекции.

Непознатият друг има за цел да представи един обобщен образ на бежанеца – тук и сега в България, на базата на срещи и интервюта с обитателите на лагерите в Харманли и в кв. Военна рампа в София, както и с няколко семейства, живеещи в Стара Загора. 

Непознатият друг е покана за размисъл, среща с обикновени хора, озовали се в необикновени ситуации.Непознатият друг е задочен диалог между бежанци и българи, поставени не по волята им едни срещу други.

Една от историите е на Петя Митрашкова, която заедно със семейството си е избрала да живее в село Телиш, едно от селата, в които бяха организирани протести срещу заселването на бежанци. За живота на село и събитията през нейните очи, можете да прочетете в интервюто тук.

Да бягаш от двора, в който си играл като дете.
Да изоставиш стаята, в която си повивал първия си син.
Да напуснеш мястото, където си погребал майка си.
Да бягаш от града, над който падат бомби.
Да бягаш.
Да посрещаш хора, чийто език не разбираш.
Да се страхуваш за хляба си.
Да свикнеш да заключваш входната врата.
Да се страхуваш, че няма кой да те защити в собствената ти държава.
Да се страхуваш.