Започнаха строителните работи по възстановяване и опазване на тракийските могили „Хелвеция“ и „Грифони“

Днес на официална церемония в землището на град Шипка беше даден старт на строителните дейности по проект “Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“, в рамките на програмата за Културно наследство и съвременни изкуства.

По време на събитието бяха представени отделните етапи и детайли от предстоящите строително-възстановителни дейности. Проектът е на обща стойност 2 776 524,49 лв., а срокът за изпълнение е 30.04.2017 г. Тракийските могилни гробници  „Хелвеция“, „Грифони“ и „Шушманец“ се датират в IV век пр.Хр. Те са разположени на разстояние 100 – 150 метра една от друга и образуват уникален комплекс, част от културното наследство на България и света. Община Казанлък вече е подала документи по вписване на културно-историческите обекти от Долината на тракийските владетели в листата на ЮНЕСКО за световно богатство.

Открити преди 20 години, „Хелвеция“ и „Грифони“ са подложени на разрушителното въздействие на климата – множество следи от влага, плесен, кристализация и др. Липсата на реставрационна и консервационна дейност води до рискове за тяхното пълно унищожение. Щадящият метод, по който ще бъдат възстановявани цели максимално естественото сливане на възстановените културно-исторически обекти със съществуващата околна среда. Строителните и възстановителни дейности по проекта ще бъдат наблюдавани през цялото време от екип археолози от Историческия музей – гр.Казанлък, съвместно с учени от БАН, които да могат да реагират в случай на разкрита находка.