ЗАКЛЮЧИТЕЛНО СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "ПРИСТАНИЩНА ИНФРАСТРУКТУРА"

На 23-ти май, бенефициентът по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.,ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ), представи резултатите по проект „Мониторинг и информационна система за Черно море“, успешно изпълнен в рамките на програмата „Иновации в зелената индустрия“ в България. Проектът с бюджет от 1 500 000 евро  е финансиран по Норвежкия Финансов Механизъм 2009-2014 г., като 225 000 евро са националното финансиране.

Г-н Ангел Забуртов, генерален директор на  ДППИ, благодари на представителя на Иновация Норвегия г-жа Анне Лизе Рьониндален за оказаната подкрепа и за изградено отлично сътрудничество с норвежките партньори по проекта, като  очерта постигнатото:

Действаща платформа с база данни за състоянието на различни параметри на околната среда, морските пространства и крайбрежните зони, оказващи екологично въздействие и свързани с опазването и устойчивото развитие на Черно море. Създадена инфраструктура на пространствените данни (SDI) за мониторинг в реално време на околната среда в Черно море, регионалните морета и реки, както и за крайбрежната зона за българските власти, изградена чрез използването на добрите практики на Норвежката брегова администрация в разработването и управлението на системата  BarentsWatch.

В събитието участваха зам.- министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, г-н Велик Занчев, както и представители на основните партньори по проекта :

НИМХ (Национален институт по метеорология и хидрология) – БАН; Институт по Океанология – Варна; ИА „Морска Администрация“ ;  Висшето  Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“;  Клъстер Аеро- Космически Технологии, Изследвания и Приложения  и НИС  към Софийския университет.

Информационната система е със свободен достъп и безплатна през първата година след пускане в реализация за евентуалните ползватели  -  научни учреждения, държавни институции, висши учебни заведения, гранични власти, студенти и други. Можете да я откриете тук:

https://misbs.bgports.bg/bg

Презентация от събитието: ТУК