ЗАКЛЮЧИТЕЛНО СЪБИТИЕ ПО ПРОГРАМАТА ЗА ПОДКРЕПА НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова взе участие в заключителната конференция на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009 – 2014 г. „Вярвам в силното гражданско общество, което предлага решения и работи с институциите, за да стане животът по-добър,“ заяви г-жа Крумова и отбеляза, че с осъществените 454 проекта на стойност под 12 милиона евро, програмата достигна до много хора, които иначе не биха получили подкрепа. Тя припомни, че още 15,5 милиона евро са отделени за подкрепа на бъдещи инициативи на гражданското общество в рамките на Финансовия механизъм на ЕИП 2014 – 2021 г. Тази възможност стана факт след подписаните през декември миналата година меморандуми за разбирателство с държавите донори – Норвегия,

Организатори на събитието бяха операторите на Програмата за подкрепа на НПО -  Институт „Отворено общество“ и Фондация „Работилница за граждански инициативи“.  Над 600 организации, включително 50 от държавите донори, се включиха в изпълнението на проекти през последните 4 години. Част от тях са включени в книга под заглавие „Кратки разкази за добри дела“, която беше представена.

С приветствия от норвежка страна се включиха Н.Пр. г-жа Тове Вестберг, посланик на Норвегия за България и г-н Кристиан Халворсен от норвежкото МВнР. „Поздравявам ви, всички вие сте посланици на промяната и свободата. Вие сте истинските герои на програмата“, заяви г-н Халворсен на присъстващите бенефициенти по програмата. Г-н Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“ отбеляза високата разпознаваемост на финансовите механизми на ЕИП и Норвегия, както и фактът, че от интервюирани 800 НПО за 60% оказаната подкрепа за НПО сектора в България е от голямо значение, като инструмент за промяна.